Thursday, January 18, 2018

Pengalaman Bersalin Anak Pertama

Assalamalaikum...

Setiap orang pengalaman bersalin berbeza-beza. Ada yang mudah dan sebalik nya. Alhamdulilah urusan kami suami isteri menyambut anak ini dipermudahkan.

11 Ogos 2017

Ketika tu bru balik dari kerja. Duk baring2 depan tv tiba2 rasa sakit perut tp kejap2 aje terutama ketika mengiring. Kebetulan encik suami sampai lewat kat umah. Mungkin rasa sakit biasa kot. Sakit tu memang tak cakap pada suami langsung. Diam aje. 

12 Ogos 2017

6.00 pagi : bangun kencing dan tak de rasa sakit pape. Solat then tido semula (biasa la hujung minggu). Hihihi...

10.00 pagi : Bru bangun dan terus mandi. Plan nya hari ni nak pergi cod tauhu bergedil kat Sg Ramal. Tengok kawan order dan terasa nak mkan. Gigih kot jauh2 tapi nak juga sebab takut nanti dah bersalin x sempat makan.

Sumber : google


11.30 pagi : Masa otw nk p kajang tu perut rasa sakit tpi sakit kejap2 aje. Saje aje la buka application yang boleh catat contraction. Masa duk tekan setiap kali contraction tu memang x pandang handphone sebab takut. Cukup 5 kali tiba2 keluar notification suruh bersiap ke hospital. Bila tgk screen contraction setiap 5minit. Tunjuk kat encik suami dan dia ckp “sayang jgn main...”. Fid time tu sedap kan hati mungkin sakit main2 kot.


 

Dapat tauhu tu terus makan dalam kereta. Sempat la makan 1 biji. Dalam 1 kotak tauhu tu ada 12 biji. Fid sempat la anta ke Bukit Antarabangsa sebab share dgn officemate. Masa tu MRR2 jammed. Perut sama macam tadi sakit kejap2. 

2.30 ptg : Sampai aje rumah, Fid ckp dgn encik suami nk rehat dan tido kat tingkat atas. Mata memang xleh pejam. Duk message akak ipar ckp ada rasa sakit2. Entah macam mn tiba2 turun tingkat bawah n cakap dgn encik suami nak p hospital check kenapa sakit sebab kandungan baru masuk 37minggu. 

Lepas cakap tu encik suami dah keluar masuk umah. Tak thu nervous ke apa. Fid naik bilik semula then kemas baju semua. Masa tu leh sengih2 lgi. Lepas tu terus gerak ke HKL. Jarak dari rumah hanya 10minit.

4.30 petang : sampai HKL terus pergi ke PAC. Pergi kaunter ckp ada rasa sakit2. Muka leh senyum lagi. Nurse terus suruh salin kain guna kain pink hospital tu. Nurse siap rasa dgn tangan then ckp rasa contraction tak kuat. Aku ckp "aaaa sudah main2 lak". Ye la gelabah sebb kang orang ckp sakit sikit dah nak p hospital. Tiba turn doktor nak check jalan, time tu biasa lagi tp bila doktor ckp jalan dah buka 3cm setengah, mula la gelabah. Keluar cari encik suami. 

6.00 petang : naik ke ward. Time tu memang x fikir nak bersalin seawal tu. Encik suami siap bawa naik bakul makanan dan bag baju Fid. Baju baby tinggal dlm kereta. Kiteorang pampers baby pun tak beli lagi sebab fikir lambat lagi. Bila dah masuk ward tu nurse buat CTG. Setiap kali lalu kat katil nurse akan tnye ada keluar tanda2 darah ke. Fid ckp tak de. 

6.30 petang : Pergi toilet nak buang air dan time nak flush nampak ada darah dlm bowl. Dalam hati cakap mybe orang sebelum ni masuk tak flush. hahahha.. x yakin darah sendiri sebab masa basuh dan rasa dengan jari xde darah pun. Bila nurse tye memang jawab xde darah. Sepanjang jalan dari katil ke toilet Fid mesti akan berhenti seketika sebab tahan sakit. Sepanjang duk atas katil memang kunyuh kurma dan zikir Nabi  Yunus. 



7.30 malam : Pergi ke toilet lagi. Kali ni kene check betul2. Sebelum duduk check toilet bowl dulu then baru membuang. Bila bangun memang keluar darah agak berketul2. Bila nurse tnye memang bgtau ada darah. Nurse siap ckp "kalau tak tahan boleh bagitau then diorg akan check jalan". Fid ckp boleh tahan lagi.

8.30 malam : Bila sakit makin kuat Fid guna application tuk count contraction then tgk result seperti di bawah. Makin nervous. Fid diam lagi. Hihihi... Rasa cepatnya dah nak bersalin ke? perut lapar then suruh suami belikan nasi goreng. 



9.30 malam : Nurse datang katil dan cakap doktor nak check tengok berapa cm dah buka. Pernah dengar cerita bukaan tuk anak pertama ni lambat buka. Bila sampai bilik rawatan tu then baring. Bila doktor seluk doktor ckp "Dah full bukaan". Fid ckp dalam hati "aaa sudah macam mn ni". Nurse pulak ckp xkan la doktor. Nurse pulak check. Nurse ckap "Dah 7cm buka". Pastu diorg start prepare hantar ke labor room. Balik katil bgtau suami.

Nurse dtg ke katil ckp suruh prepare baju bayi sebab nak pergi labor room. Kiteorg dah gelabah sebab beg baby dalam kereta dan pampers tak beli lagi. Ckp kat nurse "saya nak makan dulu boleh?". Nurse siap pesan jgn lama2. Sebenarnya nak cover suami pergi ambik beg baby dan beli pampers kat mart. 

10.00 malam : Dah gerak ke labor room. Nervous sebab duk fikir macam mn la rupa labor room. Hahahaha... 1st time memang excited sikit. Masuk aje labor room sakit dah makin kerap tambahan dalam bilik tu sejuk giler. Siap request nak ubat tahan sakit sebab dah sakit yang tak leh tahan. Mak Fid dah pesan awal2 jangan nak menjerit. Masa dlm labor Fid tahan dengan gigit kain tudung. 

Lepas tu doktor minta kebenaran nak pecahkan air ketuban. Lepas pecahkan air terus rasa sakit tu tak tertahan. Doktor ckp kalo tak tahan teran aje. Tak de la ckp nak kene tunggu ke apa. Nasib baik la masa sakit yang kemuncak nya encik suami masuk dalam labor room. 

10.44 malam : 3 kali teran lahir lah anak yang selama 5 tahun ditunggu dan di beri nama Ali Ashraf. Ali lahir memang kecik berat hanya 2.06Kg. Lepas bersalin tu Ali terus direfer ke doktor pakar kanak-kanak sebab takut Ali ada komplikasi ke apa2 masalah sebab dia kecik. Alhamdulilah tak de pape masalah. Yeahhh malam tu boleh tidur disamping mama. 

Nak cerita kisah jahit lak (Walaupun anak kecik tetap kene potong waaaa). Jahitan yang bahagian dalam tu memang diorg bius tapi bila bahagian luar diorg tak bius. Memang kita kene tahan. Fid masa nurse jahitan Fid siap borak2 dengan nurse sebab nak hilangkan rasa sakit tu. Tanya macam2 soalan. Hahahahaha... Alhamdulilah berjalan lancar. 

Dah jahit semua selesai kul 1130 macam tu tapi Fid naik ward kul 3 pagi. Tak de orang nk ambik kot. Lepas bersalin tu tnye suami ada makanan tak. Masa tu dalam poket belakang seluar Encik suami ada roti jagung. Time tu telan aje. Hahaha xde lak orang offer air. Dahaga gak la. 

Masa ni kat dalam labor room.

3.00 pagi : Naik kat ward. Lepas abis ubat bius kot yang dimasukkan kat tangan, Fid terus pergi toilet jalan slow2 sebab rasa tak selesa dengan pad yang dipakaikan. Nak tido lagi la. Gagahkan diri pergi toilet. Malam tu Fid tak tido sampai siang sebab duk tngok Ali dan rasa mcm tak percaya dah bersalin. Huhuhuhu... 

Ps : Kalo korang sakit bersalin pastikan jangan menjerit2 atau mengaduh2. Tahan aje selagi mampu. Zikir jgn lupa dan sebelum masuk labor room pastikan makan walaupun sebiji kurma. Jika korang menjerit n mengaduh2 tu menggunakan tenaga korang. Nanti nak teran nak ambik tenaga mana??? hahahaha... Satu lagi pastikan suami ada disamping kita, bukan nak suruh sangat tgk kita bersalin tapi memberi kekuatan untuk kita berjuang.

Post paling panjang setakat ni. Hihihihi... 

Sekian.






Wednesday, January 17, 2018

Pregnancy : Detail Scan di Klinik Fauziah Ampang

Assalamualaikum...

Hari ni Fid nak share pengalaman pergi buat detail scan untuk kandungan Fid. Sebenarnya doktor yang advice kan Fid untuk membuat detail scan kerana kita boleh pastikan anak yang dikandung betul-betul sihat atau tidak. Detail scan boleh mengesan kecacatan awal pada bayi yang bakal dilahirkan.

sumber: google

Apa itu detail scan? 

Detailed scan dilakukan ketika usia kandungan 20-24 minggu bertujuan memastikan bayi di dalam kandungan membesar secara normal atau tidak. Ia dipanggil detailed scan atau anomaly scan. Ia dapat mengesan sebarang ketidaknormalan pada bentuk fizikal bayi dan tumbesaran.

Ketidaknormalan yang boleh dikesan termasuklah :

1. Anencephaly (tiada otak)
2. Exomphalos/qastroscisis - masalah perut
3. Spina Bifida - maslaah saraf tunjang
4. Diaphraqmatic hernia
5. Hydrocephalus - Air berlebihan dalam otak
6. Masalah buah pinggang

Pada pendapat Fid, detail scan ni digalakkan dilakukan orang ibu mengandung. Sebab bila anak dikesan mengalami apa2 masalah, kita boleh merujuk pada doktor. Selain itu mental kita telah bersiap sedia sebelum bayi dilahirkan. Daripada korang spend duit untuk scan 4D/3D better spend tuk detail scan. Selalu nya pasangan lebih excited untuk melihat muka bayi ketika scan 4D/3D. Tapi juga korang memang ada extra duit apa salah nya buat kedua-dua nya.

Ketika buat detail scan doktor memang terangkan satu persatu organ pada bayi. Jantung, saluran jantung, buah pinggang, bilangan jari kaki dan tangan dan macam2. Kagum seawal 20minggu kita dah boleh tengok menda2 itu.

masa scan nampak kaki Ali.


Untuk set appointment detail scan, korang boleh buka website http://3d-4d-scan-malaysia.com/ then klik "Online Booking". 


Then pilih lokasi yang berhampiran dengan korang. Senarai lokasi seperti di bawah : 


Antara pakej yang ditawarkan seperti di bawah : 


Selepas pilih lokasi nnti korang akan nampak schedule seperti di bawah. Pilih la tarikh dan masa yang masih available. 


Senang aje. Nanti bila dah set appointment, korang akan dapat email. Kalo area ampang memang scan kat Klinik Fauziah. Kat klinik tu Sonographer pandai berkomunikasi dengan baby dlm perut. Masa scan Ali memberi kerjasama yang baik tapi suka sangat mengeliat. Bila dah keluar pun memang suka mengeliat. Hahahah... Korang pape leh refer website di atas.

Sekian.

Monday, January 15, 2018

Pregnancy : HB rendah

Assalamualaikum...

HB rendah ketika mengandung adalah menda yang ditakuti oleh ibu mengandung. Setiap kali appointment dan check darah, sepanjang berjalan dari makmal tu berdoa semoga HB akan naik.

Sepanjang mengandung Fid tak de darah tinggi dan kencing manis tapi HB rendah. Dari sekolah lagi, HB Fid memang berada pada tahap rendah. Setiap kali nak derma darah sure tak boleh. Dulu kalo miss sarapan pagi mesti akan rasa nak pitam. Wajib tuk mengambil sarapan walaupun sekadar sekeping biskut.

Sepanjang mengandung bacaan HB paling rendah adalah 10.1 dan meningkat kepada 11.0 ketika minggu ke38. Alhamdulilah sangat-sangat kerana sekurang-kurangnya ia meningkat berbanding makin menurun.

Setiap hari rasa nya Fid google macam mana nak tingkatkan bacaan HB. Tapi bacaan HB tak naik banyak pun. Fid ambik Iberet Folic. Sebelum ambik dah refer pada nurse sebab tak nak ambik vit yang salah. Bila ambik Iberet Folic, semua vit dari KK Fid tak ambik sebab takut overdose lak. Memang sepanjang mengandung ambik ini.

Selain itu, Fid minum Ribena setiap hari selepas google dan baca pengalaman orang lain. Alhamdulilah HB naik la hingga 11.0. Sekurangnya naik dan tak turun. Ada orang cakap lebih berkesan jika kita mengambil vit ini mengikut cara yang betul.


Iberet ini perlu diambil ketika perut kosong iaitu 2 jam sebelum makan. Ambil bersama jus oren supaya menyerapan nya lebih berkesan. 

Sekian. 



Pregnancy : Alahan Ketika Mengandung

Assalamualaikum...

Setiap ibu yang mengandung selalunya akan mengalami alahan yang berbeza bagi setiap orang. Kadang2 di kalangan masyarakat kita menganggap menda ini sebagai perangai mengada2 ibu mengandung. Tapi bagi Fid, anda rasa dulu baru anda menilainya.

Alhamdulilah sepanjang mengandung Fid tidak mengalami alahan yang teruk. Muntah2 hanya untuk 2 bulan pertama sahaja. Itu pun rasa lidah pahit2. Lain2 alahan tiada setakat ini.

Tapi....

Sepanjang mengandung Fid lebih suka makan masakan sendiri dibandingkan makan di kedai. Entah la sejak mengandung jadi rajin ke dapur dan mencuba resepi baru. Bila makan masakan sendiri selera sangat. Encik suami lagi la berselera. Hihhihi...





Selain itu juga, Fid jadi seorang yang tak suka duduk kat umah terutama hujung minggu. Setiap kali hujung minggu wajib keluar p mall. Setiap mall kat KL ni memang rajin aje nak pergi. Boleh dikatakan Fid lasak ketika mengandung sampai kan pernah office mate tegur "Kak Fid ni berjalan laju macam tak mengandung". Bos department pun tegur gak " U ni lambat lagi ek nak bersalin?" (padahal time tu dah 8 bulan).

Alhamdulilah semua itu nikmat ketika mengandung. Setiap orang nikmat nya berbeza-beza.

Sekian.

Sunday, January 14, 2018

Saya mengandung

Assalamualaikum...

Maaf sangat-sangat sebab dah lama blog ini terabai. Dah berabukkk fuhhh fuhhh.. menaip macam tu seperti ramai benor follower nya.

Kita sambung yek dari cerita sebelum ni...

Ye saya mengandung...

Pasangan mana yang tak gembira bila disahkan mengandung selepas beberapa tahun kahwin bru disahkan mengandung. Sebenarnya kehamilan ini amat-amat tidak dijangka kerana ketika itu Fid dalam process untuk bertukar kerja. Masa tu terhenti seketika otak ni berfikir pasal pregnant. Tp Allah SWT punya kuasa dan takdir yang ini adalah masa yang sesuai untuk menerima rezeki ini.

Alhamdulilah.

Sebenarnya sebelum dapat 2 line pada UPT, Fid pernah bermimpi yang Fid celup UPT dapat 2 line. Tapi bila bangun paginya try celup tpi hanya 1 line aje yang timbul. Kecewa giler.. anggap la itu hanya mimpi.

Tetapi....

Selepas seminggu, hati ini tergerak untuk menguji sekali lagi sama ada pregnant atau tidak ketika itu nak mandi n solat magrib. Saja2 nak test tapi hati tidak mengharap sebab dah beberapa kali kecewa. Tp bila dah celup tu tiba2 nampak 2 line timbul. Masa pegang UPT tu tangan dah menggigil. Tak thu nak gambarkan perasaan masa itu. Masa tu suami ada di tingkat bawah, Fid ambik phone then whatsapp kan picture UPT tu. Nampak muka husband gembira tapi dia buat biasa aje tapi tahu dalam hati tu macam nak melompat ke langit. Hahahaha....

Nak thu tak selepas celup UPT then dapat 2 line, setiap hari Fid celup UPT selama beberapa hari. Nampak tak betapa gembira nya sebab sebelum ni x pernah dpt 2 line. Pagi celup, petang celup. Saja abiskan UPT yang dah beli banyak dlm almari tu. Rasa macam tak percaya aje... (Over sangat aku time tu)

Lepas itu selepas beberapa hari (tunggu beberapa hari tkut kalo keguguran seperti sebelum ni)  Fid pergi klinik biasa area Setiawangsa untuk sah kan sama ada confirm pregnant or tidak. Time tu risau sangat sebab takut UPT kat klinik tak timbul 2 line. Pernah terbaca yang ada org test di rumah timbul 2 line tapi kat klinik 1 line aje. Then doktor sahkan tidak hamil. Time tu memang doa banyak2. Alhamdulilah doktor sahkan  Fid pregnant dari UPT yang dilakukan kat klinik tu.

Selepas 8 minggu (mengikut kiraan period) Fid pergi klinik kesihatan tuk buat buku pink. Process di klinik berjalan lancar. Nurse setkan next appintment tuk pemeriksaan lanjut. Dlm masa sejam selesai urusan di klinik. Nurse juga bekalkan vitaman C, Iron dan Acid Folic. Ada tambahan Iron sebab bacaan HB Fid rendah. (Sambung next post tuk HB rendah).

Sumber : Google


Rutin ke klinik setiap bulan bermula...

Sekian.

Monday, May 15, 2017

Alhamdulilah

Assalamualaikum. 

inshaAllah nnti kalo ada masa Fid update pasal berita gembira ni yek. Sorry bz dengan UAT sistem. 

**Cakap macam ramai aje follower nya... 



Saturday, May 13, 2017

Rezeki tukar kerja

Assalamualaikum.

Rezeki itu bukan merujuk kepada wang saja tapi pada perkara lain. Alhamdulilah baru-baru ni Fid dapat join semula syarikat lama iaitu syarikat P yang pernah Fid kerja dulu. Pada Ogos 2015 Fid tukar ke sebuah syarikat yang berstatus BERHAD iaitu syarikat T. Gaji yang ditawarkan memang agak tinggi tapi memandangkan jarak dari tempat kerja agak jauh dan kos nya pun meningkat berkali ganda membuatkan hati ni menerima semula syarikat P yang kebetulan memerlukan pekerja baru.

Buat pengetahuan korang, Fid dah bersama dengan syarikat P selama 5 tahun. Mungkin bos2 masih mempunyai kepercayaan kepada Fid membuatkan mereka menerima Fid semula di syarikat P. Jarak dari syarikat P dari rumah adalah 5KM aje. Faktor lain yang membuatkan Fid kembali ke syarikat P adalah kerana budaya kerja yang menyenangkan. Berbanding syarikat T yang mempunyai cara kerja yang susah untuk masuk dengan diri Fid. Lagipun syarikat P masih ada kawan2 yang masih bekerja di situ. Tak de la rasa segan sangat tapi memang rasa malu bila u turn blik ke syarikat P. Hihihihi...

Notis di syarikat T adalah 3 bulan. Agak lama berbanding syarikat lain. Ketika itu hantar surat berhenti pada 27hb Desember 2016 then tarikh last di syarikat T 26 Mac 2017. Lama gak menunggu hari tersebut. Sebenarnya kerisauan di hati ni macam mana kalo termengandung ni? Syarikat P nak ambik ke bila mengandung dan syarikat T ok ke kalo aku tarik semula surat berhenti.

Ketika ambik surat offer dari syarikat P, sempat la tnye pada akak HR. If Fid pregnant, bos ok ke? ataupun automatik offer letter tu terbatal. HR cakap bos ok. Buat pengetahuan korang, 2 3 hari before ambik offer letter dah siap check UPT sbb tak nak la berlaku tak jujur pada mana2 pihak.

Dalam masa yang sama Fid tak sabar menunggu waktu period sebb nak call klinik Dri Hamid untuk next appointment. Sebenarnya excited nak sambung blik treatment.

Itu la rezeki yang tak di sangka. Tak sangka orang masih percaya tambahan pula sekarang banyak syarikat yang buang pekerja sbab ekonomi sekarang turun naik.

Sekian.