Posts

Alhamdulilah

Image
Assalamualaikum. 
inshaAllah nnti kalo ada masa Fid update pasal berita gembira ni yek. Sorry bz dengan UAT sistem. 
**Cakap macam ramai aje follower nya... 


Rezeki tukar kerja

Assalamualaikum.

Rezeki itu bukan merujuk kepada wang saja tapi pada perkara lain. Alhamdulilah baru-baru ni Fid dapat join semula syarikat lama iaitu syarikat P yang pernah Fid kerja dulu. Pada Ogos 2015 Fid tukar ke sebuah syarikat yang berstatus BERHAD iaitu syarikat T. Gaji yang ditawarkan memang agak tinggi tapi memandangkan jarak dari tempat kerja agak jauh dan kos nya pun meningkat berkali ganda membuatkan hati ni menerima semula syarikat P yang kebetulan memerlukan pekerja baru.

Buat pengetahuan korang, Fid dah bersama dengan syarikat P selama 5 tahun. Mungkin bos2 masih mempunyai kepercayaan kepada Fid membuatkan mereka menerima Fid semula di syarikat P. Jarak dari syarikat P dari rumah adalah 5KM aje. Faktor lain yang membuatkan Fid kembali ke syarikat P adalah kerana budaya kerja yang menyenangkan. Berbanding syarikat T yang mempunyai cara kerja yang susah untuk masuk dengan diri Fid. Lagipun syarikat P masih ada kawan2 yang masih bekerja di situ. Tak de la rasa segan sanga…

TTC journey : Jaga Pemakanan & Kesihatan

Assalamualaikum,

(sambung previous post...)

Alhamdulilah dah settle on clomid for 2nd cycle, seperti biasa menunggu sama ada period atau tak. Hari yang ditunggu2 akhirnya period datang juga. Pastu bila period datang, Fid terus call Klinik Dr Hamid untuk setkan next appointment. Nurse dari klinik Dr Hamid cakap, tunggu 2 cycle period then baru call klinik untuk set next appointment. Maknanya Fid kene stop ambik clomid untuk 2 bulan. Free from any ubat. So kena la tunggu dalam masa 2 bulan lagi.

Tak pernah rasa putus asa dalam diri, Fid terfikir apa salah nya kalo kite cuba cara lain untuk 2 bulan ni. Dah 2 cycle on clomid tapi tidak berjaya. So Fid mula research baca blog orang yang berjaya hamil tanpa ubat dan bertanyakan kepada kawan. Disamping itu terfikir nak kurus semula. Konon la last timbang kat klinik hari tu 81KG. So after 2 bulan leh la turun 4-5KG ke. Berangan sangat.

Benda pertama yang Fid research adalah "apa makanan yang boleh besarkan telur" sbb masa kat klinik…

TTC Journey : On Clomid 150mg untuk kali pertama

Image
Assalamualaikum semua,

Sorry dah lama tak update post dalam blog ni. Bz konon nya. Rasa macam setahun sekali aje update. hahahahaha.... Lately ni tengok statistic blog, ramai yang view post 1st appointment.

Post kali ni Fid nak review pasal makan Clomid. Igat ye kawan-kawan, pengambilan Clomid ini hendaklah mengikut nasihat doktor. Jangan sewenang2 nya beli di farmasi.

sumber dari google

Untuk post lepas, Fid ada bagitau yang doktor telah bekalkan Clomid 150mg untuk pengambilan 1 bulan. Untuk makan clomid tu Fid kene tunggu next period. Pada hari pertama period Fid kena call Klinik Dr Hamid untuk set next appointment. Then hari ke2-6, Fid kene proceed untuk makan clomid. So far sepanjang period tu tak de rasa kesan pape pun makan ubat tu tapi bila tiba hari ke 12 - 14, perut rasa macam dicucuk-cucuk di sebelah kanan dan kiri, senak. Rasa macam senggugut pun ada. Masa tu redah aje dan fikir itu normal. Then hari ke15 Fid pergi appointment Klinik Dr Hamid. Time tu doktor akan scan telur…

RESEPI : MASAK LEMAK CILI PADI KETAM

Image
Assalamualaikum,

Hari ni Fid nak share cara-cara Fid membuat MASAK LEMAK CILI PADI KETAM. Resepi ni mengikut citarasa Fid.

Bahan :
1. 2 batang Serai (diketuk)
2. 3 ulas bawang kecil / 1 biji bawang besar
3. 2 ulas bawang putih
4. 2 inci Kunyit Hidup
5. 10 biji cili padi - Kalau mahu lagi pedas boleh tambah quantiti cili padi
6. 3 ekor Ketam (siap dicuci)
7. 1 Kotak Santan
8. 1 keping Asam Keping
9. Sedikit Minyak (untuk menumis)
10. Sedikit Garam

* Bahan 2+3+4+5 di blend.

Cara-cara :
1. Masukkan minyak ke dalam kuali. Setelah minyak panas tumis Serai dan bahan yang telah dikisar.




2. Setelah garing dan naik bau, masukkan ketam. Gaul rata ketam dan bahan.




3. Seterusnya masukkan Santan. Jika santan terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.



4. Bila ketam dah hampir masak, masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
5. Tutup api dan boleh terus dihidang.

Selamat Mencuba

Kelas Jahitan 1 Malaysia, Batu Caves

Assalamualaikum Semua,

Sejak kebelakangan ini ramai yang tanya Fid kat mana Fid belajar menjahit. Buat pengetahuan semua Fid belajar jahit di Kelas Jahitan 1 Malaysia bertempat di Bangunan Umno Batu Caves.
Yuran nya sangat sangat sangat sangat murah. Cikgu nya pun amat membantu kita untuk siapkan sepasang baju.

Untuk permulaan Yuran Pendaftaran RM50 sahaja. 1 Sesi pembelajaran adalah 3 jam = RM10. Maknanya kalau korang nak belajar 1 hari direct 6 jam maka korang kena bayar RM20.

Terdapat beberapa pakej yang disediakan antara nya seperti di bawah :

Pakej 1 Baju Kurung Pesak Baju Kurung Moden 8 pattern lengan 9 pattern kain Jubah A-cut Jubah Empire Cut Jubah Princess Cut Kurung Pahang
Pakej 2 Blous Wanita (5 pattern) gaun Kanak-kanak (5 pattern) kebaya (3 pattern) Seluar Palazo Baju Melayu Baju Kemeja lelaki Jubah Lelaki
Pakej 3 Uniform Blazer wedding dress (Personal Class Shj)
Kalau berminat sila hubungi Cikgu Fida : 016-6334151. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi Cikgu ni.

Selamat M…

TTC Journey : 1st Appointment Klinik Dr Hamid Arshat

Salam semua, 
Baru-baru ini Fid ada dapatkan rawatan di Klinik Dr Hamid Arshat di Bukit Damansara. Appointment dibuat pada bulan Feb 2016. Lama kan??? Hampir 6 bulan baru la dapat jumpa doctor. Bagi sesiapa yang nak dapatkan rawatan di Klinik Dr Hamid sila buat appointment terlebih dahulu. Jangan main redah aje sebab nanti anda tidak akan dilayan. 
Buat pengetahuan semua Klinik Dr Hamid akan berpindah ke alamat di bawah:
Kompleks Yayasan Jabal Nur (YJN) No1 Jalan Jalil Perwira 2, Bukit Jalil 5800 KL Landmark : OUG Comdominium / LRT Awan Besa No fon : 03-777335000/011-16337052
Appointment Fid dalam pukul 2.30 petang. Sampai klinik terus masukkan Kad Pengenalan Suami dan Isteri dalam kotak yang disediakan. Masa tu dah ramai orang yang tengah tunggu giliran. Debaran dalam hati ini hanya Tuhan saja yang tahu. Lagipun ini 1st time Fid nak buat check up secara serius. Sebelum ini tak pernah buat check up di mana2 klinik.
Nama Fid di panggil kira-kira pukul 330 petang. Berdebab bebbb.... F…