Sunday, December 4, 2011

Diet

Melalui hari ni fid dah kene start diet. Encik tunang dah pesan supaya jaga makan dan jaga kesihatan (ayat tersurat) jaga badan (ayat tersirat). Sebenarnya badan fied dah naik giler. Dulu berat badan 55kg - 57kg aje tp sekarang dah nak mencecah 65kg... waaaaaaa berat dah naik hampir 10kg. Ish macam mn nak kurus ni terutama nak slim di hari bersejarah nnti.

Untuk masa seminggu ni, fid nak try pemakanan seperti di bawah :

Sarapan pagi : Oat semangkuk + susu low fat
Tengahari : buah-buahan
Malam : Buah-buahan + salad

kalo boleh buat masa sekarang, fid xnak telan nasi lagi. Bila dah turun berat badan nnti baru la fid akan maintain dan makan nasi dalam quantiti yang sedikit. Selain itu, fid kene memperbanyakkan minum air putih dan kurangkan penggunaan gula dalam pengambilan makanan.

Semalam dah plan dgn Encik Tunang sabtu dan ahad minggu ni nak p joging. Almaklum la 1st time nak pkai kasut baru. Hari sabtu bru ni fid dah beli kasut baru. Kasut lama tu dah keras sebb dah lama beli tp jrang pakai. hahahaha....

K la nnti sambung lagi sebb mau siapkan kije, malam ni ada downtime untuk projek TARGET.. Bye..

Sekian Terima Kasih

3 comments:

Aya Ekeuchi said...

woit..diet cemitu buat kau stress..xpayah makan malam je..blh makan nasi..tp aku dulu memang turun kejap je sebab aku makan biskut dengan air cokelat..pas2 selalu makan sup..sebulan 5kg. yuhuuuu~ :))
sekarang xlarat dah nak buat sebab nasi selalu menggoda tekak..hahahha!!

Fied said...

Tq for your suggestion. Tp masalah nya cara yang ko ckp tu aku dah try. Tp xmenjadi. Member aku ckp makan nasi jarang2 dan kurang kan gula dalam makanan. Dulu masa study aku pun hanya minum milo dan biskut aje setiap hari. Serius kurus. Tp dugaan nya bila dah ada wit sendiri dan bekerja macam2 nak makan sedap. Makanan yang sedap tu la yang byk lemak sebenarnya... :D

Aya Ekeuchi said...

hahaha..setuju, bila dah ada duit sendiri neyh macam-macam nak rasa, kemahuan pun besar..jom diet sama-sama..nak kurus!! nak kurus!!