Assalamualaikum.
Alhamdulilah hari ni adalah hari ke-10 kita menunaikan ibadah puasa. Semalam berbuka Fid sempat membuat Sotong Sumbat untuk juadah berbuka puasa.
Resepi : Sotong Sumbat
Bahan-bahan:
2 ekor sotong yang saiz nya agak besar (mengikut kesesuaian)
2 ulas bawang kecil
1 inch halia
1/2 cawan santan pekat
1 camca halba
2 lidi pencucuk
1 genggam beras pulut (mengikut saiz sotong)
garam
Cara-caranya:
1. Rendam kan beras pulut bersama air dan garam. Rendam selama beberapa minit.
2. Bersih kan sotong dan toskan nya.
3. Potong nipis bawang dan halia.
4. Selepas pulut kembang, toskan dan masukkan ke dalam badan sotong. Pastikan pulut dimasukkan separuh badan sotong kerana apabila masak pulut akan mengembang.
5. Sepitkan kepala sotong bersama dengan badan sotong menggunakan lidi pencucuk.
6. Masukkan Sotong tersebut, halia, bawang, halba dan santan ke dalam periuk.
Sebelum di tuang santan
8. Pastikan api tidak terlalu besar kerana kemungkinan pulut di dalam sotong tidak masak sepenuhnya.
sedia untuk di masak
*Gambar selepas masak tidak sempat / terlupa nak ambil. Hihihihi... Nampak sangat terlalu excited ketika berbuka.
No comments:
Post a Comment