Sunday, September 21, 2014

Karipap Ayam

Kulit Karipap

500g Tepung Gandum
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
Air (Campurkan sedikit ais)
Garam

Cara-cara :
1. Gaulkan tepung gandum bersama-sama dengan majerin sehingga rata.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul menggunakan sudu atau sudip sebab minyak tersebut panas.
3. Campurkan air + ais dan garam. Kacau sehingga garam larut.
4. Setelah itu masukkan air tersebut di dalam adunan tepung tadi.
5. Gaul rata sehingga menjadi doh.
6. Masukkan doh tersebut ke dalam peti sekurang-kurang nya 1 hingga 2 jam.

Sementara doh di rehatkan di dalam peti, kita boleh siapkan inti karipap.

Inti Kentang Ayam

2 biji kentang (boleh juga digantikan dengan keledek)
2 sudu besar serbuk kari
200g Isi ayam yang telah potong halus
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang kecil (dikisar bersama cili)
1cawan air
garam
kuib ayam


Cara-cara:
1. Kentang dipotong dadu seperti gambar di bawah.

Potong dadu

2. Gaulkan  cili kisar, bawang kecil dan serbuk kari. Tambah sedikit air dan jadikan nya dalam bentuk pes.
3. Panaskan kuali dan masuk kan sedikit minyak.
4. Tumis pes yang telah di campurkan td di dalam kuali sehingga garing.
5. Masukkan ayam dan kentang.
6. Masukkan garam dan sedikit kuib ayam.
7. Masukkan air untuk memudahkan kentang tersebut untuk empuk.
8. Kacau hingga kering dan kentang empuk. Setelah kering, tutup api dan sejukkan.


Inti yang telah siap


Taraaa... dah siap karipap ayam


Alhamdulilah ni 1st time Fid buat karipap dan alhamdulilah Encik Suami suka. Next time nak try buat karipap sardin lak... 


No comments: