Yummmy... Bila tgk gambar ni rasa teringan lak nak masak Chicken Grill ni. Untuk kali ini, Fid nak share resepi macam mana nak buat Chicken Grill dan Sos blackpepper nya. Korang layan dulu pic ni.
Chicken Grill without rice for me
With Rice for hubby
Ayam
Bahan-bahan:
4 ketul ayam tanpa tulang
2 sudu besar so tiram
2 sudu besar kicap manis (Fid pakai kicap kipas udang)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
Lada hitam dan lada sulah
sedikit minyak (sebab tak de olive oil. If ada minyak olive oil lebih elok)
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Cucuk sedikit pada bahagian ayam tersebut supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
3. campurkan lada hitam + lada sulah + sos tiram + kicap + bawang putih + halia + minyak dan gaulkan semua nya
4. Seterusnya lumur bahan tersebut pada ayam dan perap untuk beberapa jam. Lebih lama diperap lebih sedap.
5. Akhir sekali grill ayam tersebut. Fid selalu nya menggunakan magic pan sebab senang dan tidak lekat. Kalo sesiapa tak de magic pan boleh pakai kuali biasa.
Sos Black Pepper
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar dicincang halus (digalakkan pakai bawang holland)
4 sudu besar tepung gandum
1 kuib ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap manis (Kicap kipas udang)
2 sudu sos lada hitam (Fid pakai brand Puteri)
1 sudu lada hitam ditumbuk (Terpulang kepada nak lebih pedas boleh tambah quantiti lada hitam)
3 cawan air
2 sudu mentega
Cara-cara:
1. Cairkan mentega dan tumis bawang besar sampai naik bau.
2. Masukkan lada hitam dan tumis sikit.
3. Masukkan tepung gandum
4. Masukkan air dan kacau dengan sebati
5. Masukkan kuib ayam
6. Masukkan Sos tiram, sos lada hitam dan kicap manis. Kacau sampai sebati.
7. Biarkan ia mendidih dan dihidangkan.
Licin pinggan
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment