Sunday, January 2, 2011

Resepi Asam Pedas Melaka

Assalamualaikum...





Kali ni aku nak post resepi Asam Pedas Melaka. Xtahu la kalo aku masak sedap ke tidak. :-)

Antara Bahan-bahan nya adalah :

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
{Blander kan bahan2 di atas}

3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
daun kesum + bungan kantan
bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
air asam jawa
garam + gula
minyak


Caranya :


Panaskan minyak. Seterusnya masukkan halba dan masukkan bahan2 yang diblend tadi. Seterusnya puan2 masukkan serai. Setelah bahan tersebut garing n masak, masukan gula dan daun kesum dan bunga kantan. Seterusnya masukkan ikan, kacau2 sket then masukkan air asam jawa. Terakhir sekali msukan terung, bendi dan geram. Apabila dan mendidih boleh tutup api.

* asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick..
* lagi pekat, lagi sedap...
* menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
* Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe


* Selamat Mencuba... :D

2 comments:

Anonymous said...

eee resepi copi tenet.hahaha int resepi sendiri trun temurun.

Anonymous said...

a'ah la copy sebijik2..