Thursday, June 12, 2014

Lempeng dan Kari Ayam

Assalamualaikum...

Sebab dah lama tak update blog, maka hari ni banyak la post nya... Hhihihi.. Ada sesetengah orang panggil lempeng dan ada gak yang panggil pan cake (omputih la sangat). Walaupun simple tapi rasa nya amat sedap. Hahaha... Lempeng ni salah satu favourite food Encik Suami..


Lempeng/Pancake

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan air
sedikit garam
sedikit minyak

Cara-cara:
1. Masuk kan semua bahan dan blend sehingga bahan tersebut sebati.
2. Seterusnya goreng kan lempeng tersebut. Masukkan minyak tapi sedikit sahaja untuk mengelakkan ia meletak di kuali.

Kari ayam

Bahan-bahan:
4 ketul daging ayam (untuk dimakan oleh 4 org)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
8 tangkai lada kering (Nak pedas boleh tambah quantiti lada)
2 sudu serbuk kari
sedikit asam jawa
sebiji kentang (nak letak banyak pun boleh)
sedikit garam
1 kotak santan
sedikit minyak

Cara-cara:
1. Blend kan bahan seperti bawang besar + bawang putih + halia + lada kering.
2. Ambik sedikit dahan yang diblend dan gaulkan sekali bersama serbuk kari.
3. Tumiskan bahan tersebut sehingga garing. Setelah garing masukkan ayam.
4. Gaul sehingga ayam tersebut mengeluarkan air sendiri (makna nya ayam dah hampir masak).
5. Masukkan santan. Agak-agak la sukatan santan tersebut. Jika hendak pekat boleh masukkan sukatan lebih.
6. setelah itu masukkan kentang. Setelah kentang dah empuk boleh la masukkan asam jawa dan garam. (ada orang cakap if masukkan asam jawa sebelum masukkan kentang, kentang tersebut akan susah empuk).
7. Rasa dan hidangkan bersama lempeng tadi.



No comments: