Tuesday, April 3, 2012

Menu : Sayur Campur


Bahan- bahan:
- Campuran sayur seperti kacang panjang + tomato + Kubis Cina + Lobak
- Ayam dipotong kecil2
- Bawang dihiris nipis
- Cili dihilis nipis
- sedikit garam
- sedikit minyak

Cara - cara:
1. Masukkan minyak sedikit dan bila minyak dah panas tumit bawang yang telah dihiris nipis.
2. Selepas itu masukkan ayam. Sebelum memasukkan sayur sila pastikan ayam yang dimasukkan masak dengan sepenuhnya. Semasa masak ayam tersebut sila masukkan sedikit garam iaitu kira-kira separuh dari yang sepatutnya.
2. Masukkan kan sayur. Sila masukkan sayur yang perlu mengambil masa yang lama untuk masak terlebih dahulu. Seterusnya baru masukkan sayur yang mudah layu.
3. Seterusnya rasa dan tambah sedikit garam lagi dan secukup rasa.
4. Rasa dan hidangkan.

*Garam dimasukkan diperingkat awal ketika masak ayam kerana bila dimasukkan diperingkat akhir ayam tersebut akan terasa tawar dan masakan jadi kurang sedap. O_o... Selamat mencuba...

No comments: