Posts

Showing posts from September 21, 2014

Resepi : Ayam Goreng Pandan

Image
Assalamualaikum,
Hujung minggu adalah masa yang rajin nak masak macam2 atau lain dari yang lain. Hujung minggu ni Fid teringin nak makan Ayam Goreng Pandan. Di bawah ni ada resepi macam mana nak masak nya.
1/2 ekor ayam 2 sudu besar cili kisar 1 biji bawang besar dikisar 1inch halia dikisar 1 sudu besar jintan manis 1 sudu besar jintan putih Garam Daun pandan (untuk dililitkan pada ayam) Lidi penyucuk

Cara-cara :
1.Gaulkan semua bahan di atas kecuali daun pandan dan lidi penyucuk. 2. Peramkan bahan tersebut selama 1 jam. (lebih lama diperam lebih sedap rasa nya). 3. Selepas 1 jam, ambil daun pandan dan lilitkan pada ayam dan cucuk daun tersebut agar daun tidak tercabut ketika hendak menggoreng nanti.  4. Ulang step 3 untuk baki ayam tersebut.  5. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng. 

digoreng


Siap dan sedia untuk dimakan

Selamat Mencuba.... 

Karipap Ayam

Image
Kulit Karipap

500g Tepung Gandum
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
Air (Campurkan sedikit ais)
Garam

Cara-cara :
1. Gaulkan tepung gandum bersama-sama dengan majerin sehingga rata.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul menggunakan sudu atau sudip sebab minyak tersebut panas.
3. Campurkan air + ais dan garam. Kacau sehingga garam larut.
4. Setelah itu masukkan air tersebut di dalam adunan tepung tadi.
5. Gaul rata sehingga menjadi doh.
6. Masukkan doh tersebut ke dalam peti sekurang-kurang nya 1 hingga 2 jam.

Sementara doh di rehatkan di dalam peti, kita boleh siapkan inti karipap.

Inti Kentang Ayam

2 biji kentang (boleh juga digantikan dengan keledek)
2 sudu besar serbuk kari
200g Isi ayam yang telah potong halus
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang kecil (dikisar bersama cili)
1cawan air
garam
kuib ayam


Cara-cara:
1. Kentang dipotong dadu seperti gambar di bawah.

Potong dadu
2. Gaulkan  cili kisar, bawang kecil dan serbuk kari. Tamb…