Posts

Showing posts from May 20, 2014

Trip To Langkawi Day 1

Image
Assalamualaikum...

Dah agak lama tidak menaip blog. Puh...puh.. dah berabut pun. Kali ni Fid nak cerita pengalaman bercuti ke Langkawi. Sebenarnya ini kali pertama Fid dan suami sampai ke Langkawi. Konon holiday ni sempena 1st anniversary.

14 February 2014 

9.00 pagi : Perjalanan kami bermula di awal pagi. Bertolak dari Damansara Damai bersama suami dan mak Fid. Kebetulan mak hendak ke rumah along kat Seberang Perai. Sebelum bergerak ke langkawi kami juga akan bermalam di rumah along dan seterusnya sebelah pagi esok nya baru la bergerak ke Kuala Perlis untuk menaiki Feri.

12.30 tengahari : Kami sampai di Seberang Perai. Sebelah petang tu, Encik suami sempat meemcuba superbike abang ipar. Sebenarnya dia memang berangan nak memiliki superbike sendiri. Abang ipar siap beri kebenaran pada suami tuk bawa motor tersebut keluar dri kawasan rumah. Hahahaha...



15 February 2014

9.00 pagi : Bertolak ke Jeti Kuala Perlis. Sebenarnya Jeti Kuala Kedah lebih dekat dgn Penang tapi ada yang berpendapat jar…

Kemampuan Kewangan

Image
Assalamualaikum..

Sapa kat sini tiada kad kredit? Rata-rata orang mempunyai kad kredit kan? Boleh dikatakan rata-rata orang yang bekerja mempunyai kad kredit dan loan. Dewasa ini boleh dikatakan ramai remaja yang muflis disebabkan penggunaan kad kredit yang melampau. Sebelum kita memohon untuk memiliki kad kredit, sangat-sangat ditekankan di sini supaya anda memikirkan kemampuan kewangan anda. Adakah anda dapat membayar nya selepas digunakan? Jangan hanya untuk memenuhi nafsu anda untuk hidup mewah seperti orang lain. Memiliki smart phone, kereta mewah dan sebagai nya.

Kadang-kadang seseorang mempunyai hampir 3 keping dan mungkin lebih. Fid ada gak kad kredit tapi hanya satu sahaja. Itu pun susah gak nak abiskan bayaran nya. Kadang-kadang rasa menyesal sebab memiliki. Hihihihihi.... Sekarang Fid cuba mengambil langkah untuk menjauhi diri daripada hutang sebab hutang amat membebankan. Fid ada kenalan yang tidak suka berhutang dan akan membeli barang yang harga nya mahal dengan membayar…